ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Презентація пропозиції щодо розміщення гойдалок в парку Партизанської слави

19 березня о 15:00 в парку відбулась зустріч-презентація проекту Kacheli (атракціони-гойдалки).

На зустрічі були присутні: директор КП УЗН Дарницького району Філінська Людмила Дмитрівна, її заступник Лисенко Сергій Миколайович, депутат Київради Сулига Юрій Анатолійович, представники компанії Kacheli та мешканці-активісти.

Представники компанії Kacheli звернулись до КП УЗН Дарницького району з пропозицією встановити за власний рахунок (ймовірно, із залученням спонсорських/інвестиційних коштів) атракціони-гойдалки в парку Партизанської слави на площі 0,7 га. Вартість їх відвідання для мешканців становитиме 35 грн./день. Також представники підприємства пропонують організувати на цій території анімаційну програму та готові розпочати роботи з облаштування вже 14 квітня.

      

В ході обговорення мешканці-активісти звернули увагу на те, що атракціони-гойдалки збільшать рекреаційне навантаження на парк та висловили пересторогу, що спорудження цього об’єкту може зашкодити зеленим насадженням і негативно вплинути на охоронюваний ландшафт.

Також громадян непокоїли питання безпечності атракціонів, відповідності ДБН, проведення торгівлі та прибирання сміття на цьому об’єкті. Виникли також сумніви щодо доцільності розміщення об’єкту поряд з уже існуючим парком атракціонів.

Депутатом Сулигою Ю.А. було запропоновано альтернативну локацію – вхід в парк з вул. Тростянецької (на перетині з вул.Вереснева), де нещодавно облаштували новий вхід, доріжку та дерев’яні елементи. Однак, представникам компанії Kacheli, схоже, це місце не сподобалось, адже, з їх слів, атракціон тут може заважати мешканцям сусідніх будинків голосною музикою.

 

Шкода, що підприємці не хочуть звертати увагу на те, що наш парк – це об’єкт природно-заповідного фонду, і забувають, що гучна музика може шкідливо вплинути і на фауну парку. Розташування будь-яких об’єктів в нашому парку повинно, в першу чергу, відповідати природоохоронному законодавству.

Також виникає питання: навіщо споруджувати будь-які окремі об’єкти в парку до затвердження Проекту організації території РЛП, вирішення проблем з проектом його реконструкції та без створення спеціальної адміністрації, адже це може стати джерелом додаткових конфліктів (як було, наприклад, з розміщенням альтанок біля озер).

Варто зауважити, що облаштування таких рекреаційних об’єктів навіть в зелених зонах, які не мають природоохоронного статусу, повинно відбуватись в порядку конкурсу по залученню інвестора, який, наприклад, проводить КП “Київське інвестиційне агентство” або торгів на право розміщення.

З позитивного слід відмітити: схоже, і представники комунальних підприємств, і бізнесу (навіть якщо він позиціонує себе як соціально відповідальний) починають розуміти, що без якісної комунікації з місцевою громадою та конструктивного діалогу жодні проекти не будуть успішними.