ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Виїзне засідання робочої групи екологічної комісії

7 жовтня 2016 року з 11:00 до 13:30 в парку Партизанської слави відбувалось перше виїзне засідання робочої групи постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики, яка була створена ще у червні цього року для обстеження парку та вивчення проектної документації.

dsc_0480  dsc_0498

Учасниками зустрічі були: депутат Київської міської ради Олексій Новіков, його помічник Олександр Жигун, депутат КМР Ігор Мірошниченко, помічник депутата КМР Г.Сандалової Денис Черкашин, керівник Відділу контролю за благоустроєм ДРДА Онишко В.А. та його заступник Безотосний В.М., заступник директора КП УЗН Дарницького району Метьолкін О.П., начальник дільниці Бурлака Клавдія Вікторівна, співробітниця Управління екології та охорони природних ресурсів КМДА Разінкіна М.В., активісти, зокрема члени ГО «Качине джерельце» Михальчук Олена, Задорожна Наталія, та пан Назаренко Ю.Б., за заявою якого питання інспекції парку було порушено, представники «Дарницької громадської варти», вони ж громадські інспектори з благоустрою Олександр Граб і Роман Дорійчук.

Прогулюючись парком, учасники зустрічі звертали увагу на такі проблемні питання:

–  несанкціонована підприємницька діяльність на території парку, яка пошкоджує зелені насадження заповідної території, зокрема розташоване навпроти адміністративної будівлі КП УЗН кафе, засоби пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, а саме кава-машини, які заїжджають на територію парку, тимчасово встановлені літні атракціони (нагадуємо, що РЛП «Партизанська слава» є об’єктом ПЗФ місцевого значення);

dsc_0499  dsc_0543

–  забруднення озер (тут згадали про спробу очищення озер від очерету з ініціативи «ДГВ» в минулому році, яка викликала осуд спільноти екологів; зауважили, що є проблема з колектором Київводоканалу, що може бути причиною забруднення озер; зазначили, що після консультацій з експертами потрібно обрати найбільш ефективний та безпечний для біогеоценозу спосіб очищення водойм);

dsc_0570  dsc_0557

–  часті випадки порушення відвідувачами парку природоохоронного режиму, зокрема розпалення багаття в невідведених для цього місцях, заїзд на територію парку автомобілів, залишення сміття; адміністративні правопорушення, а саме розпиття алкогольних напоїв та паління, порушення громадського порядку та неналежна реакція на ці випадки правоохоронних органів;

–  занепокоєння деяких місцевих мешканців щодо збільшення території мотузкового парку до 4 га згідно з проведеним Київським інвестиційним агентством конкурсом;

dsc_0580

–  незручності, які створює для відвідувачів парку димар та парковка готельно-ресторанного комплексу «Мисливський двір»;

dsc_0588 dsc_0591

–  недостатня кількість громадських вбиралень (оскільки вбиральня біля музею, яка перебуває на балансі КП УЗН, відкривається для відвідувачів лише тоді, коли в парку проходять урочисті заходи за участі очільників району);

–  відсутність належної документації для управління парком відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд» та Положення «Про проект організації території РЛП».

dsc_0593  dsc_0573

Учасники засідання погодились, що способом вирішення багатьох проблем може стати затвердження Проекту організації території парку та науково обґрунтованого функціонального зонування, які б чітко вказали межі заповідної зони та врегулювали питання несанкціонованої підприємницької діяльності. До речі, ці документи для парку повинні були розробити більше 10 років тому.

Однак, не все так просто. По-перше, ще з 2004 року триває реконструкція парку, на яку щорічно виділяються кошти з міського бюджету. Замовником проектування та виконання робіт з реконструкції згідно Розпорядження КМДА від 01.04.2004р. №542 є ККО «Київзеленбуд». Очевидно, що за багато років в проектну документацію неодноразово вносились зміни, а на сьогоднішній день так і не зрозуміло, який відсоток робіт було виконано належним чином.

В 2015 році спільно з DreamKyiv було оголошено ініціативу з благоустрою парку, в рамках якої архітекторами було досліджено документацію з реконструкції та розроблено пропозиції з вдосконалення благоустрою парку, однак, виникли труднощі з фінансуванням та реалізацією цього проекту.

На початку 2016 року за ініціативи представників «ДГВ» спільно з ДРДА була спроба створити Проект організації території для парку Партизанської слави, однак, цей документ не пройшов усі необхідні етапи затвердження у вищих органах міської влади та викликав зауваження з боку громадськості.

Врахувати інтереси всіх стейкхолдерів: екоактивістів, бізнесменів, представників комунальних підприємств, місцевих мешканців – при розробці Проекту організації території буде дуже складно, адже точки зору щодо багатьох питань у них не збігаються, однак, варто спробувати знайти розумний консенсус, взявши до уваги чинні нормативно-правові акти та рекомендації експертів-екологів, і що дуже важливо, забезпечити надалі ефективний механізм контролю за дотриманням природоохоронного режиму на території парку.

Депутати Київської міської ради пообіцяли, що висновки за результатами засідання будуть підготовлені спільно з громадськими активістами та якомога більше пропозицій громадськості буде враховано.

У підсумку, хотілось би побажати, щоб представники різних державних та комунальних структур перестали перекладати відповідальність за проблеми, які не вирішуються роками, один на одного, а почали нарешті сумлінно виконувати свої обов’язки.

Сподіваємось, що у всіх, хто був присутній на виїзному засіданні робочої групи, виникне щире бажання зробити усе можливе, щоб зберегти наш парк для майбутніх поколінь!

Дивіться відеофрагмент зустрічі:

Читайте Протокол засідання