ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Що робити з опалим листям?

Відповідно до п 3.7. ДСНіП утримання території населених місцьу період листопаду потрібно своєчасно прибирати опале листя”. Це завдання виконують працівники підприємств з утримання зелених насаджень,  залучаючи до цього на суботниках і звичайних мешканців. Здавалось би, це корисна справа, але не все так однозначно.

Листя – це не сміття, а джерело мінеральних та органічних речовин для грунту. Екологи неодноразово про це наголошували, зокрема і заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк у статті щодо прибирання в парку Партизанської слави: «Листя має залишатись там, де воно впало! Ґрунт збіднюється після багаторазового прибирання листя, порушується трофіка найнижчої ланки екосистеми, а з нею і всіх інших, не відбувається відновлення біогенних елементів шляхом їх природного кругообігу і умови для зростання рослин погіршуються

11009865_440004849499351_5772543928186713965_n

фото Дмитра Демченка

Однак, є аргументи й на користь того, що листя все ж потрібно прибирати, оскільки воно накопичує в собі шкідливі речовини, змішується з побутовим сміттям і таким чином погіршує санітарно-гігієнічний стан території. Наприклад, розділом 11 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України визначено, що опале листя, хвою, шишки, сухі гілки та загиблі рослини збирають із санітарно-профілактичною метою для усунення джерел інфекцій та недопущення виникнення вогнищ шкідників і хвороб.

Але важливий нюанс полягає в тому, що цими Правилами не передбачено розподілу зелених насаджень на категорії, залежно від частоти та інтенсивності догляду. Адже абсолютно очевидно, що ці нормативи не можуть бути однаковими для всіх зелених насаджень, наприклад для газону (штучного дернового покриття) та лісопарку.

Що ж робити з опалим листям в нашому парку?

90 % насаджень парку Партизанської слави належить до лісового та паркового ландшафтів, сам парк був створений на базі лісового масиву з сосни звичайної. Для зелених насаджень такого типу найсприятливішими є природні умови – лісовий грунт, вкритий шаром опалої хвої та листя, який захищає коріння лісових рослин від дії низьких температур і є ланкою кругообігу поживних речовин.

З цього можна зробити висновок, що на переважній більшості території парку опале листя прибирати не потрібно. Є сенс прибирати листя лише з мощених алей і доріжок, дитячих і спортивних майданчиків, території атракціонів.

Дуже важливим та безапеляційним є те, що зібране листя не можна спалювати. Відповідальність за спалювання опалого листя, випалювання рослинності або її залишків у населених пунктах, в межах  територій і об’єктів природно-заповідного фонду без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу передбачена ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до п. 3.7 ДСНіП зібране листя необхідно вивозити на спеціально  відведені ділянки  або на поля компостування. 

В парку Партизанської слави працівники КП УЗН облаштували таке місце для компостування в низині неподалік озера.

090320152893 090320152895

Для того, щоб остаточно врегулювати питання збору опалого листя на території парку необхідно:

  1. Провести робочу зустріч працівників підприємства з утримання зелених насаджень та представників Національного екологічного центру, оцінити стан грунту та зелених насаджень на ділянках, де регулярно відбувається збір опалого листя
  2. Спільно розробити Порядок утримання зелених насаджень парку з чітким розподілом ділянок за інтенсивністю догляду, вказати площу необхідної ділянки для компостування, надати рекомендації по її розміщенню.