ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Незаконне привласнення землі та знищення зелених насаджень для обслуговування кафе “Колиба”

Як повідомляє газета “Хрещатик” за сприяння Київської прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері столичній громаді з незаконного користування повернуто земельну ділянку у парку «Партизанської слави». У ході прокурорської перевірки встановлено, що ділянка площею 0,25 га та вартістю понад 5,2 млн гривень протягом тривалого часу використовувалась приватним підприємцем для розміщення та обслуговування кафе «Колиба».

180420153130 7128-187d4b61595af740ce91d9281dff2d08

Однак у ході прокурорської перевірки було встановлено, що у підприємця були відсутні будь-які правоустановчі документи на використання вказаної землі, яка належить до об’єктів природно-заповідного фонду.

Враховуючи виявлені порушення, Київською природоохоронною прокуратурою заявлено позов про звільнення зайнятої земельної ділянки, який Господарський суд задовольнив у повному обсязі.

Нагадаємо, що аналогічне правопорушення  було виявлено прокуратурою у 2012р., а саме:

“Київським прокурором захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері було порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб ТОВ «Аманда» та ФОП Алієва Л.Г. Огли, які самовільно зайняли 0,25 га регіонального-ландшафтного парку «Партизанська слава» та використовували його під розташування і експлуатацію кафе «Колиба» (ч. 2 ст. 197-1 КК України – самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво (ч. 1 ст. 364 КК України – зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права). Столичний парк «Партизанська слава» входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання і є складовою частиною світової системи природних об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

На території парку підприємці самовільно збудували кафе з літнім майданчиком та асфальтованою автостоянкою. Розмір шкоди за самовільно зайняту земельну ділянку, знищенням газону та зелених насаджень на території природно-заповідного фонду, становить майже 54 тис. грн.”