ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Про те, чому в нашому РЛП не можна їздити верхи

Можливо ви не знаєте, та їзда верхи в нашому регіональному ландшафтному парту заборонена. Так вказано у додатку про заповідний режим Охоронного зобов’язання, підписаному директором КП УЗН Дарницького району при передачі нашого РЛП на баланс його організації.

З іншого боку, між нашим РЛП і лінією метро є велика частина Микільського лісу, де, як нам відомо, заборони на їзду верхи нема. Тож всі, хто любить коней, можуть їздити на них зовсім поруч.

Ми хочемо пояснити чому в РЛП встановлена ця заборона.

Наведемо слова еколога: “Кінські копита травмують трав’яний покрив набагато сильніше, ніж людські ноги (порівняйте покриття полів для конкуру і для футболу). Всі ліси, парки, міські ліси, інші рекреаційні об’єкти мають (або повинні мати) максимально допустиме розрахункове навантаження відвідувачами, вихідними даними для якого є максимальна кількість людей на одиницю площі за добу. Зрозуміло, що на коней вони зазвичай не розраховані… У великих заповідниках і нацпарках коні та інші копитні тварини є, але вони розосереджені на великих територіях, і тому їх перебування не шкодить природі. А РЛП ППС явно перевантажений навіть людьми…
До того ж кінські випорожнення у місцях великого скупчення людей — неприпустимі. Аналогічне питання стосується і собак. “

Цікаво, а чи наш РЛП єдиний такий у Києві, в якому діє заборона на їзду верхи?
Ні. Наприклад у парку Сирецький гай також діє ця заборона (як і на проїзд транспорту).

Також, нам було цікаво дізнатись, чи в інших країнах світу забороняють їздити верхи в природоохоронних зонах.
Наприклад, на австралійському сайті написано, що перед тим, як дозволити їзду верхи в якомусь природному місці, проводять оцінку її впливу на екосистему. Наприклад, в природних заповідниках їзда верхи заборонена через певні вимоги до збереження їх екосистем.
А на американському сайті перелічено, які умови необхідно виконувати для того, щоб мати право їздити верхи на відповідній території. Зокрема, мова йде про чітко визначені місця, де можна їздити верхи, а також про готовність надати не прострочений документ про негативні результати аналізу Коггіна для коня.

Отже, заборона їздити верхи в РЛП “Парк партизанської слави” є обґрунтованою і не є чимось особливим в порівнянні не лише з Україною, а й з США та Австралією.
Ми цінуємо нашу природу і хочемо, щоб наші діти також із великим задоволенням гуляли з нашими онуками в нашому РЛП.

Ледь не забули показати на карті, де закінчуються межі нашого РЛП: