ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Звернення активістів щодо оновленого Проекту організації території нашого РЛП

Ми прочитали дану оновлену версію “ПРОЕКТУ ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ «ПАРТИЗАНСЬКА СЛАВА», ОХОРОНИ, ВІДТВОРЕННЯ ТА РЕКРЕАЦІЙНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЙОГО ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСІВ ТА ОБ’ЄКТІВ” (далі ПОТ).

Висновки, які робимо:

  1. 99% зауважень, які ми надали стосовно попередньої версії даного документу НЕ враховані. Єдина помітна зміна – збільшення площі заповідної зони до 8.8%.

  1. При цьому під господарську діяльність віддають ті самі 45.3% території регіонального ландшафтного парку. А це означає, що на цих 45% природоохоронної території планують створювати всі зручності для ведення господарства і бізнесу, а отже природа не буде збережена. І це – неприпустимо для регіонального ландшафтного парку – втратити так багато через господарську діяльність, в якій, насправді, нема потреби. Для бізнесу і розваг в Дарницькому районі неподалік є інші парки, добре пристосовані для цього – наприклад, Парк імені воїнів-інтернаціоналістів.
    Звертаємо увагу, що у Наказі № 530 від 29 грудня  2005 року “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо складу та змісту Проектів організації територій установ природно-заповідного фонду України” зазначається наступне: “Дуже бажано, зважаючи на першочерговість природоохоронної та рекреаційної функцій РЛП, щоб площа господарської зони була меншою за площу зони регульованої рекреації чи заповідної (заказної) зони. Вона може зменшуватися на користь зони стаціонарної рекреації.”

Запропоноване функціональне планування РЛП

  1. Детально не описаний теперішній стан ландшафтів, щоб гарантувати їх збереження. Без детального опису нема чого зберігати. А якщо не збережуть ландшафти – то втратять регіональний ландшафтний парк. А це суперечить потребам більшості відвідувачів, спортсменів, людей з дітьми, мешканців Червоного Хутору.
  2. Ця нова версія ПОТу не є публічною – ми змогли прочитати її лише після звернення депутата. Таким чином здійснюється спроба приховати від громадськості плани із здійснення суттєвих змін на території об’єкту природно-запоівдного фонду України.
  3. Досі не є з’ясованим питання щодо втрачених територій регіонального ландшафтного парку – при його створенні було 115 га, а тепер стало 95 га. Тому планувати приєднання нових територій за таких обставин означає приховувати старі злодіяння (вилучення 20 га з території регіонального ландшафтного парку без офіційного документального рішення про це).

Отже, дана версія ПОТу суперечить громадським інтересам та задачам, які стоять перед регіональним ландшафтним парком.

Тому ми знову вимагаємо переробити ПОТ відповідно до наданих нами конструктивних зауважень, задач РЛП і рекомендацій Наказу № 530 від 29 грудня  2005 року “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо складу та змісту Проектів організації територій установ природно-заповідного фонду України”.