ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

15 травня відбулась прес-конференція присвячена ППС

В понеділок, 15 травня 2017 року, в впрес-центрі РІА Новини України відбулась прес-конференція на тему “Реконструкція парку” Партизанської слави. Проблеми і рішення “.

В даний час парк “Партизанської слави” в Дарницькому районі столиці хочуть з ландшафтного перетворити в “парк культури і відпочинку”, на кшталт Гідропарку. Згідно наявного Проекту організації території (ПОТ), майже половину загальної площі — 43,587 га, планують відвести під господарську зону (під МАФи, атракціони, виїзну торгівлю, автостоянки), і тільки 0,2 га залишити заповідною зоною. Цей проект був розміщений на офіційній сторінці Дарницької РДА для громадського обговорення. У зв’язку з цим, наприкінці 2016 року в Київраді створили робочу групу з метою недопущення знищення нашої пам’ятки природи.

“Проект організації території регіонального ландшафтного парку “Партизанська слава” (РЛП), охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів” депутати і громадськість назвали недосконалим. На їхню думку, проект містить масу суттєвих недоліків, які можуть призвести до вкрай негативних наслідків для біосфери парку і знищення його біоресурсів. Зокрема, громадськість обурило, що під “господарську діяльність” хочуть відвести практично половину всієї території парку. Депутати посилаються на слова екологів та активістів, які стверджують, що в Проекті реконструкції парку від 2004 року передбачена заповідна зона, яка займає 5% парку, а господарська — близько 3%, і розташовані вони в абсолютно інших місцях, ніж передбачено в ПОТі.

Реконструкцію Парку “Партизанської слави” обговорювали експерти:

  • начальник управління екології та природних ресурсів Віктор Безотосний (відео),
  • заступник начальника відділу контролю за благоустроєм та охороною навколишнього середовища Дарницької районної в місті Києві державної адміістраціі Костянтин Яловий (відео),
  • депутат Київради, голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Олексій Новіков (відео)

Також дуже цінні думки висловив Сергій Корецький, генеральний директор Незалежного Інтелектуального Центру.

Звертаємо увагу на те, що вся територія регіонально-ландшафтного парку “Партизанської слави” є заповідною. Різні її частини можуть мати різні рівні заповідності. Присутній на заході відомий еколог Олексій Василюк повідомив, що згідно закону, в РЛП має бути не менше 25% заповідної зони (території з максимальним рівнем заповідності).

Ми прагнемо створити Адміністрацію РЛП “Партизанської слави” із спеціалістів-природоохоронців, щоб забезпечити виживання і розвиток нашого парку на сотні років.

Також, нам потрібні інструменти контролю за діяльністю КПУЗН і підприємців, щоб запобігти негативному впливу на екосистему парку, і щоб гарантувати видачу дозволів на проведення господарської  діяльності тільки після проведення попередньої екологічної експертизи (Згідно Закону Про природно-заповідний фонд України).

Дивіться повне відео всієї прес-конференції.