ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У КИЄВІ: Регіональний ландшафтний парк "Парк партизанської слави"

Екологічна комісія розглянула питання роздрібної торгівлі в парку

1 лютого 2017 року постійною комісією Київради з питань екологічної політики розглядалось питання щодо врегулювання розміщення об’єктів сезонної та пересувної дрібнороздрібної торгівлі на території зелених зон міста Києва, а також звернення депутата Київради, секретаря екологічної комісії О.О.Новікова від 25.01.2017р. № 08/279/8/167-675 щодо розміщення таких об’єктів на території РЛП «Партизанська слава».

Депутати робочої групи звертались до директора КП «Міський магазин» Андрущенка А.В. з проханням зняти з електронних торгів, які були оголошені 20 січня 2017 року, місця (лоти) дрібнороздрібної торгівельної мережі по вул.Славгородській 47 у РЛП «Партизанська слава» до завершення діяльності робочої групи, на що отримали відмову.

Нагадаємо, що Порядок розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві був затверджений розпорядженням Виконавчого органу Київради (КМДА) № 300 від 02.04.2015р.

За словами представника КП «Міський магазин» (економіста), ці місця користуються попитом, а КП «Міський магазин» є лише виконавцем розпорядження щодо проведення торгів і не може за депутатським запитом зняти ці лоти з торгів.

Однак, представник ККО «Київзеленбуд» зазначив: «КП «Міський магазин» не зовсім чітко висловлює правильність тлумачення розпорядження, тому що в ньому визначені лише адресні переліки. Адресні переліки не прив’язуються до зеленої зони, а прив’язуються до адреси будівлі. Питання визначення місця розміщення об’єктів торгівельної мережі визначає не Київрада своїм рішенням, а комісія, яка створюється КП «Міський магазин» з числа працівників цього підприємства, і саме ця комісія визначає прив’язку на карті. У парків, скверів, зелених зон немає адреси, тому береться адреса з розпорядження і комісія визначає місця розташування об’єктів сезонної торгівлі на зеленій зоні з прив’язкою до цієї адреси. Це може бути відстань і півкілометра до цієї адреси. І саме ця комісія визначає дату проведення торгів.

Підприємці також страждають від цієї ситуації, оскільки отримують договір з КП «Міський магазин» з прив’язкою до адреси будівлі. «Міський магазин» вказує розташування на зеленій зоні, вони туди приходять, а у Київзеленбуда виникає питання: «Чому ви тут, чому наносите шкоду зеленій зоні?» – а вони прикриваються, звичайно, договором з «Міським магазином». Це не провина підприємців, це питання погодження місця розташування торгівельних точок саме з Київзеленбудом та КП УЗНами, тому що з договору не видно, що саме це є зеленою зоною».

Депутат Мірошниченко І.М. запропонував залучати і членів постійної комісії з питань екологічної політики до визначення місць сезонної тогрівлі, оскільки представники комісії регулярно отримують від громадськості такі скарги та звернення щодо всіх парків.

На засіданні був присутній голова комісії з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики Бродський О.Я., який зазначив, що вже було прийнято рішення заборонити КП «Міський магазин» виставляти на торги місця (лоти) на територіях, які підпорядковуються ККО «Київзеленбуд».  Якщо підтвердяться факти порушення чіткої вказівки, Бродський О.Я. вважає за доцільне звертатись до Київського міського голови з винесенням питання про невідповідність займаній посаді директора КП «Міський магазин». У цьому його підтримав і голова екологічної комісії Костянтин Яловий.

Депутат Ганна Сандалова запропонувала взяти до уваги проект благоустрою парку Партизанської слави, який розроблявся за підтримки депутата попереднього скликання Київради Олексія Логвіна.

Голова комісії зазначив, що вже є декілька проектів, погоджених з багатьма суб’єктами, які перебувають на розгляді, висловив припущення щодо можливості об’єднання цих проектів та запропонував юристам ККО «Київзеленбуд» та Управління екології підготувати проект рішення Київської міської ради з цього питання та винести його на розгляд комісії на наступному засіданні.

Повний відеозапиc засідання екологічної комісії дивіться за посиланням (початок розгляду питання ППС 1 год 19 хв запису).